Veel gestelde vragen

Algemeen

Je kan een huis huren als je er zelf in gaat wonen én je na de verhuizing inschrijft op het gehuurde adres in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Leiden. Een andere belangrijke voorwaarde is dat je over voldoende inkomen beschikt om de huur te kunnen betalen, nu en in de toekomst.

Hiervoor gelden inkomensrichtlijnen. Daarnaast is het noodzakelijk dat je geen negatieve BKR-registratie hebt. Onderdeel van de verhuurprocedure die wij uitvoeren is een BKR Credit Check en/of Sanctietoets.

Ga uit van de volgende inkomensrichtlijnen:

 • Minimaal bruto maandinkomen (inclusief vakantiegeld en eventuele vaste eindejaarsuitkeringen) van 3,5 x maandhuurprijs.
 • Bij twee gezinsinkomens telt het tweede inkomen voor 100% mee.
 • Gepensioneerden: optelsom van AOW en eventueel netto pensioen is minimaal gelijk aan 3 x de maandhuurprijs. Eventueel aangevuld met voldoende eigen vermogen om langdurig het tekort op de inkomensrichtlijn aan te kunnen vullen.
  • Zzp’er, zelfstandig ondernemer of DGA:
  • een nettowinst voor belasting aantoonbaar aan de hierboven vermelde inkomensrichtlijn;
   je bent minimaal een volledig boekjaar aan het ondernemen.

 • Controleer of je voldoet aan de inkomensrichtlijnen.
 • Zo ja, vul het online inschrijfformulier volledig in, upload de gevraagde documenten en voltooi de inschrijving.
 • Zorg ervoor dat de inschrijving vóór dinsdag 15 februari 2022 12:00 uur is voltooid.
 • Je ontvangt uiterlijk dinsdag 1 maart 2022 een e-mail met het bericht of je een woning toegewezen hebt gekregen, en zo ja welke woning. Dit aanbod kun je accepteren of afwijzen.
 • Wanneer je het aanbod accepteert heb je een optie op de woning en ontvang je een huurovereenkomst om te tekenen.
 • Nadat de huurovereenkomst is ondertekend kun je starten met de voorbereidingen van de verhuizing!
 • Circa vier weken voor de sleuteloverdracht ontvang je van MVGM Vastgoedmanagement bericht over de definitieve ingangsdatum van het huurcontract.

Na sluiting van de inschrijving op dinsdag 15 februari 2022 om 12:00 uur worden alle complete (inclusief alle gevraagde documenten) inschrijvingen gecontroleerd op de (inkomens)voorwaarden. Je ontvangt uiterlijk dinsdag 1 maart 2022 een mail over de toewijzing. Als er meerdere inschrijvingen voor dezelfde woning zijn, wordt er geloot.

Dat lees je hieronder. Eerst een belangrijk aandachtspunt.

Scherm altijd het Burgerservicenummer (BSN) en pasfoto af, en van kopie bankafschriften alleen de tenaamstelling en het rekeningnummer laten zien, bij- en afschrijvingen mogen wij niet zien.

 • Een duidelijk leesbare kleurenkopie van een geldig paspoort (nationaal -, buitenlands -, diplomatiek of dienstpaspoort) of geldige identiteitskaart afgegeven in Nederland of binnen de EU door het bevoegde gezag, mits voorzien van een pasfoto en de naam van de houder;

Gebruik hiervoor de KopieID app van de Rijksoverheid. Hiermee kunt u een kopie maken waarop het BSN en de pasfoto niet zichtbaar zijn.

 • Uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) met adreshistorie. Deze is verkrijgbaar bij de gemeente waar je nu staat ingeschreven (maximaal 1 maand oud).
 • Verhuurdersverklaring of hypotheekhouder verklaring van de huidige woning.
 • Echtscheidingsconvenant (wanneer je gescheiden bent, vanwege extra inkomsten of vaste uitgaven).
 • Kopie bankafschrift waarop huidige huurbetalingen / hypotheek betalingen zichtbaar zijn.
 • Eén bankafschrift van de bankrekening waarvan wij de huur automatisch gaan incasseren.
 • Wanneer deze bankrekening dezelfde bankrekening is waarvan de huur/hypotheek via een automatisch incasso wordt afgeschreven, dan volstaat één bankafschrift.
 • Kopie bankpassen

Wanneer je in loondienst bent:

 • Werkgeversverklaring (niet ouder dan 1 maand) waaruit blijkt dat je een vast contract hebt of een arbeidsovereenkomst hebt van nog minimaal 6 maanden, aangevuld met een intentieverklaring van je werkgever om het contract daarna te verlengen.
 • Gewaarmerkte kopie arbeidsverleden en loongegevens van het UWV. Klik hier om te zien hoe je dit document kunt opvragen. Hiervoor heb je een DigiD nodig.
 • Kopie bankafschrift met vermelding van het laatst ontvangen salaris.

Ontvang je een uitkering?

Een uitkering wordt, wanneer dit het vast 2e inkomen betreft, meegenomen in de berekening.

 • Toezeggingsbrief UWV
 • Gewaarmerkte kopie arbeidsverleden en loongegevens van het UWV. Klik hier om te zien hoe je dit document kunt opvragen. Hiervoor heb je een DigiD nodig.

Pensioengerechtigde:

 • Jaaropgave van AOW en eventueel pensioen(en)
 • Inkomensverklaring van de Belastingdienst
 • Kopie bankafschrift waarop storting van AOW en indien van toepassing pensioen zichtbaar is
 • Eigen vermogen: het vrij beschikbare vermogen op een Nederlandse bankrekening middels een kopie dagafschrift.

ZZP’er, zelfstandig ondernemers, directeur/aandeelhouders:

 • Accountantsrapporten/jaarrekeningen van het meest recente afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor.
 • Bewijs inschrijving Kamer van Koophandel (niet ouder dan 1 maand)
 • Kopie laatste aanslag inkomsten-/vennootschapsbelasting
 • Kopie bankafschrift zakelijke rekening (niet ouder dan 1 maand)
 • Kopie bankpas zakelijke rekening

Van zelfstandig ondernemers vragen wij een waarborgsom ter hoogte van 3 maanden huur wanneer je een woning gaat huren.

Nee, deze appartementen worden verhuurd in de vrije sector. Voor huurtoeslag mag in 2022 de huur niet hoger zijn dan € 763,47 per maand.

Nee, garantstellingen van ouders zijn niet mogelijk.

Nee, dit zijn geen studentenwoningen.

Nee, de studiefinanciering van DUO telt niet mee als inkomen.

Nee, deze inkomsten zijn niet gegarandeerd/vast.

Nee. Als oproepkracht, uitzend- of flexwerker heb je minder zekerheid over je inkomen, je brutoloon kan iedere maand wisselen. Alleen gegarandeerde/vaste inkomsten tellen mee bij het berekenen van de bruto-inkomsten.

Je kan een uitkering, wanneer dit een gegarandeerd/vast 2e inkomen is optellen bij het gezamenlijke bruto-inkomen.

De huurder(s) met zijn of haar gezin. Alle gezinsleden worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Leiden. Woningdelen is niet toegestaan.

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni.

Volgens de huidige planning krijgen de huurders medio juli 2022 de sleutels van hun woning. Let op! Dit is een prognose.

Zodra de modelwoning klaar is organiseert verhuurder MVGM Vastgoedmanagement bezichtigingen. Via de Nieuwsbrief houden wij je hiervan op de hoogte. Vanzelfsprekend houden we ons aan de actuele coronamaatregels van de overheid. Ben je al ingeschreven voor de Nieuwsbrief?

Je betaalt naast je “kale” huur maandelijks een voorschot op de servicekosten van circa € 75,- per maand voor een appartement en € 5,- voor parkeerplaats. Denk hierbij aan kosten van elektriciteit ten behoeve van de algemene ruimtes, onderhoud van algemene installaties, liften, binnentuin, schoonmaakkosten, water, telefoonkosten lift, glasverzekering en een aantal gemeentelijke heffingen.

Houd verder ook rekening met de kosten voor privégebruik van water, elektra, stadsverwarming, inboedelverzekering en (gemeentelijke)belastingen.

De appartementen worden zonder vloerbedekking opgeleverd. Je legt daarom als huurder zelf een vloer in je appartement. Laminaat is toegestaan, mits er een juiste ondervloer wordt toegepast en het laminaat geschikt is voor vloerverwarming. Hierbij is het belangrijk dat de vloer en ondervloer goed geleiden, omdat er anders veel warmte en energie verloren gaat. Vraag hierover advies bij een vloerspecialist of bij MVGM Vastgoedmanagement.

Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak maken. Dus je mag wanden schilderen of behangen. Het is niet toegestaan om te boren in tegelwerk en vloeren of kozijnen te schilderen. Uiteraard mag je wel boren in de wand of het plafond om iets op te hangen. Houdt er wel rekening dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen.

Je weet als huurder waar je aan toe bent. Geen onverwachte lasten, geen financiële risico’s, geen waardevermindering. En het groot onderhoud? Daar heb je geen omkijken naar. Ook reparaties worden voor je geregeld, je hoeft er soms alleen voor thuis te zijn.

Opleveringsniveau

Ieder appartement wordt opgeleverd met een luxe witte strakke keuken van het merk Bribus met zwart composietstenen aanrechtblad en luxe inbouwapparatuur van het merk ATAG; koelkast met vriesvak, combimagnetron, inductiekookplaat, afzuigkap met motor en vaatwasser. Op de plattegronden zie je de indeling van de keuken per type.

De badkamer is ingericht met een douche met glazen deur, wastafel en elektrische designradiator. In verschillende types is er een toilet in de badkamer. Boven de wastafel(s) hangt een spiegel en voorbereiding voor verlichting. De Mosa tegels op de vloer zijn antraciet, 30 x 30 cm, in de douchehoek 15 x 15 cm. De tegels op de wand zijn hoogglans wit, 25 x 30 cm. Op de plattegronden zie je de indeling/inrichting per type woning.

De wanden worden opgeleverd met wit vinylbehang en wit sauswerk. Het plafond krijgt spuitwerk. De wand in een separaat toilet krijgt boven de tegels (vanaf 1,35 meter hoog) ook spuitwerk.

Nee, er is geen aparte berging buiten het appartement, behalve een gezamenlijke fietsenstalling.

In The Station House komt stadsverwarming. Hiervoor sluit de huurder zelf separaat een contract af met de leverancier. De huurappartementen worden verwarmd door vloerverwarming. In de badkamer hangt een elektrische radiator.

Ja, er wordt in iedere huurwoning een individuele mechanische ventilatie geïnstalleerd.

De appartementen in nieuwbouwproject The Station House zijn gebouwd met aandacht voor duurzaamheid. De woningen zijn uitstekend geïsoleerd en de daken liggen zonnepanelen. Voor 62 appartementen, voornamelijk op de 3e en 4de verdieping, wordt met deze zonnepanelen stroom opgewekt. Dit is gunstig voor de energierekening. Op de prijslijst zie je om welke adressen het gaat.

Mobiliteit

Je kan optioneel (maar gelimiteerd) bij je appartement één parkeerplaats in de parkeergarage op de begane grond (zie verdiepingsoverzicht in brochure) huren voor € 75,- + € 5,- servicekosten per maand. In totaal zijn er 61 parkeerplaatsen voor huurders van een woning. Huurders van een parkeerplaats krijgen een tag om de slagboom te openen om vrij in- en uit te rijden. In de parkeergarage zoek je een parkeerplaats. Je krijgt geen vaste parkeerplaats toegewezen. Bij de parkeerplaats staan geen laadpalen om een elektrische auto op te laden.

Wil je een parkeerplaats huren? Geef dat dan direct aan bij je online inschrijving.

Op de begane grond, in de parkeergarage, komt een afgesloten fietsenstalling voor bewoners.

Staat je vraag er niet bij?

Vul je vraag in en wij geven je dan zo spoedig mogelijk antwoord. Mocht je direct antwoord op je vragen willen neem dan contact op met de verhuurmakelaar.

Toestemming*